Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Zkuste letos finské perníčky Piparit. Lákají svou kořeněnou chutí a vůní

Zkuste letos finské perníčky Piparit. Lákají svou kořeněnou chutí a vůní

28.11.2022 - AndreaP.

Bez perníčků by nebyly Vánoce, a toto platí nejen u nás, ale také ve Skandinávských zemích. Ať už se nazývají jakkoliv, vždy se jedná o trvalivé cukroví typické svou výraznou kořeněnou chutí a vůní. Tyto perníčky není těžké připravit, nicméně nejzásadnější je základní pravidlo, a sice důkladné odležení. Opravdu dodržte dobu minimálně 24 hodin. Kratší doba odležení skončí většinou karambolem. Ač se zdá těsto krásně pružné a dobře se s ním pracuje, právě v troubě se ukáže, jak nutné odležení je. Pokud ho necháte v lednici jen chvíli, rozteče se do stran, a spláčete nad výdělkem. Z plechu ho sice dostanete, ale majlzík či škrabku asi běžně v kuchyni nemáte. Takže trpělivost, výsledkem vám pak budou krásně tvary, které chutnají!

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 3 lžičky mleté skořice
  • 110 ml cukrového sirupu (možno nahradit melasou nebo medem)
  • 1200 ml mouky
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 300 ml cukru krupice
  • 375 g másla
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 110 ml hnědého cukru
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 4 lžičky pomerančové kůry

 

Do hrnce dáme máslo, (zlatý) sirup, hnědý cukr, bílý cukr a koření a za častého míchání dřevěnou vařečkou nebo vidličkou přivedeme k varu. Směs poté vlijeme do velké nádoby a necháme vychladnout. Poté promícháme směs elektrickým šlehačem a přidáme vejce. Mouku smícháme se sodou a solí a přidáme ke směsi.

Těsto poté rozdělíme přibližně na 3 - 4 části a vložíme do plastové krabičky tak, aby se nám dalo dobře rozválet. Uložíme do lednice a necháme uležet minimálně 24 hodin! Těsto poté rozválíme na přibližnou tloušťku 2 mm a vykrajovacími formičkami vykrájíme námi zvolené motivy. Vykrájené perníčky pokládáme na pečící papír přibližně 1 cm od sebe.

Piparit - finské perníčky pečeme na 200 °C přibližně 9 minut na vrchní části trouby. Po upečení ihned odebereme z plechu, aby se nám ze spodu nepřipálily.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.