Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Dle názvu se můžeme sice mylně domnívat, že pochází z Holandska, opak je ale pravdou, je náš, jedná se o ryze český pokrm. S Holandskem ho spojují sýry, které se do mletého řízku obvykle přidávají. Hovorově se mu říká "holanďák", připraven je z tučného mletého vepřového masa, sýru a mléka. Obalovaný je v klasickém trojobalu. Umíte ho správně připravit?
(fotografie: Pexels)
Potřebujeme :
- 1/2 kg vepřové plece (či bůček)
- 1/4 kg sýra gouda (nebo podobný tučný)
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- 1,5 dcl plnotučného mléka
trojobal
- mouka
- vejce + mléko
- strouhanka
bramborová kaše
- brambory
- máslo
- plnotučné mléko
- sůl
- drcený kmín
Vepřovou plec (bůček je snad i lepší) najemno pomeleme a rovněž si připravíme na kousky sýr gouda (nebo podobně tučný). Jednou pomleté maso opětovně pomeleme s postupným vkládáním kousků sýra, který se tak rovnou promíchá do směsi. Tuto směs pak ještě pečlivě promícháme mokrýma rukama. Přidáme mléko a směs ponecháme asi půl hodinky odležet.
Mezitím si připravíme brambory pro kaši - oloupeme a nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s trochou drceného kmínu v osolené vodě.
Masovou směs dobře osolíme, můžeme přidat trochu mleté papriky pro lepší barvu, pepř pro dochucení, lze i trošku vegety (není nutné), případně na jemno nasekanou petržel (pro barvu).
Z masové směsi se mokrýma rukama vytvoří kouličky asi tak do dlaní, ty se pak obalí klasicky jako řízek v trojobalu (nejprve do mouky, pak do rozšlehaných vajec s mlékem a do strouhanky), a vytvarujeme na placičku.
Připravené kusy se pak smaží ideálně na vepřovém sádle buď na pánvi nebo i v troubě při teplotě cca 200 stupňů, ale je potřeba častěji otáčet a dávat pozor, aby se řízky nepřipekly a udržovat tuk čistý. Smaží se do zlatova, dokud není trojobal pěkně křupavý.
Bramborovou kaši připravíme z uvařených brambor tak, že je nejprve slijeme, a poté do nich vložíme asi 100 g másla na půl kila brambor a rozmačkáme ručně nástrojem na šťouchání brambor. Nepoužíváme rozhodně mixér, budou se pak ještě šlehat.
Připravíme si asi čtvrt litru mléka, které ohřejeme téměř k varu a pak rozšťouchané brambory začneme šlehat buď ručně (je to dost pracné) nebo elektrickým šlehačem, a postupně přidáváme horké mléko a šleháme kaši tak, aby byla vláčná a nebyly v ní žádné hrudky.
Na talíř naložíme porci bramborové kaše (použít můžeme krom kaše i jakkoliv upravené brambory), holandský řízek a jako příloha zelenina - čalamáda, okurek a podobně.
Dobrou chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.