Receptů na zaručeně "pravou" živáňskou je spousta, a každá kuchařka či každý kuchař vám bude tvrdit, že jenom ten jeho je nejlepší a zaručeně pravý. Jedná se o tradiční pokrm slovenské kuchyně. Jde o jídlo založené na vepřovém mase, ať už vepřovém řízku, krkovici, roštěnci, kýtě či kotletě, které se pečou (ideálně v popelu ohniště) nebo grilují v alobalu, spolu s brambory, cibulí, klobásou a slovenskou slaninou. Jelikož obvykle nemám k dispozici ohniště, tak toto je alternativa zmíněného pokrmu. Přesný poměr surovin zde záměrně neuvádíme, jelikož se vysloveně jedná o recept, kde vše dáváme dle chuti a počtu osob.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- vepřové maso nakrájené na plátky (obvykle kýta, kotleta nebo pěkné plecko)
- cibule a brambory nakrájené na kolečka
- anglická slanina nebo špek na tenké plátky
- trochu vína
- sůl, pepř
Plátky masa naklepeme, opepříme a přes noc namočíme do vína červeného nebo bílého.
Do pekáčku rozprostřeme pečící papír, a na něj ukládáme střídavě vrstvy jednotlivých surovin, nezapomeneme solit. Ukládám "nastojato", ale komu se nechce skládat, může rozkládat jednotlivé vrstvy i "naležato". Když vyskládáme všechny suroviny, polijeme zbytkem vína a dáme péct uzavřené, což znamená, že pekáč buď překryjeme vrchní pokličkou a nebo alobalem.
Pokud je maso už měkké, a pokrm se nám zdá ještě bledý, sundáme vrchní pokličku a ještě krátce zapečeme otevřené.
Náš tip:
Pokud nechcete maso nakládat ve víně, je zde i bezalkoholová verze, a sice maso nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte a opepřete. Olej promíchejte s hořčicí a česnekem, maso naložte do této směsi a nechte v chladu odležet, nejlépe přes noc.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.