Při procházce lesem je téměř nelze nevidět .... malé tmavě modré kuličky. Ano, jsou to borůvky. Jejich sezóna je v plném proudu, jelikož plody sbíráme od července do konce srpna, ve vyšších horských polohách i v měsíci září. A tak jsme se i my s hrníčkem v ruce vydali na jejich sběr. Hodně jsme jich snědli, něco určitě padne na koláč, zmrzlinu či klasický borůvkový žahour (recepty na uvedné najdete níže v článku) a co s nimi dál? Co je zkusit zavařit na pozdější časy? Takto zpracované ovoce nám jistě velmi dobře také v zimě pak poslouží na již zmíněné koláče, zmrzliny a podobně. Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho naprosto každý.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- borůvky
- cukr
- zavařovací sklenice
(poměr - na 1 malou sklenici 0,3 l potřebujeme 4 lžíce cukru * na 1 velkou sklenici 0,7 l pak 6-8 lžic cukru - závisí na vyzrálosti ovoce)
Borůvky sypeme do sklenice a každou vrstvu zasypeme cukrem. Pevně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 stupňů 20 minut.
Stejným způsobem můžeme zpracovat také brusinky, jahody, třešně, rybíz.
Verze pro diabetiky :
Borůvky propláchneme, nasypeme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme asi 25 minut při teplotě 80 stupňů. Borůvky pustí dostatečné množství šťávy.
Další borůvkové tipy:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.