Cena pečiva (a nejen ho) roste střemhlav vzhůru. Ještě před pár měsíci jsme ani netušili, že se budeme nechápavě dívat na cenovky u rohlíků či housek, o chlebě nemluvě, a hlavou se nám bude honit jediná myšlenka, a sice ta, zda je toto vůbec možné, a kam to vše povede. A mnoho lidí právě toto inflační šílenství vede zpět do dob našich babiček. Pečivo si začínají opět péct sami doma. Věděli jste totiž, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár ingrediencí a za chvilku máte hotovo. Připravili jsme pro vás recept na housky, které voní krásně po másle.
(fotografie: Pixabay)
Krásně voňavé a čerstvé pečivo si pak můžete namazat navíc jednoduchými sýrovými pomazánkami, které jsme si představili v minulém článku.
Na domácí housky potřebujeme:
- 270 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- lžička cukru
- 2 žicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
A jak budeme postupovat?
- Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
- Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
- Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte rukama.
- Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.
- Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
- Pečte na 200°C dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.