Vejdu na svou zahradu a kam jen mé oko dohlédne, všude vidím malá žlutá sluníčka, krásné pampelišky. A protože o jejich kráse, ale hlavně vynikajících zdraví prospěšných účincích už v dnešní době není pochyb, rozhodla jsem se, že než je pokaždé pokosit sekačkou na trávu, tentokrát si je vlastnoručně sesbírám a udělám sirup.
Našla jsem si recept, který jsem si ale ve finále upravila dle sebe a nyní vám ho zde překládám. Sirup má nádhernou barvu, krásně voní a chutná ... prostě medově.
(fotografie: Pixabay)
Na 1 litr sirupu budete potřebovat :
- 150 ks pampeliškových květů
- 1 l vody
- 1 kg cukru krystal
- 1 lžičku kyseliny citrónové
Sesbírané květy, které jsme nechali chvíli na sítku odstát, aby odešli případní broučci, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník, postavíme na sporák a společně s přisypaným cukrem vaříme za občasného promíchání do doby, než začne sirup pomalu houstnout. Zde jen malá poznámka, v receptu je uvedeno 1 kilogram cukru, který jsem ponechala kvůli hustotě, ale sama jsem na sirup použila cca jen 3/4 této dávky, jelikož mi vyhovuje sirup méně hustý a méně sladký.
Nakonec přidáme kyselinu citrónovou a ještě chvíli povaříme.
Ještě horké plníme do láhví.
Uchováváme v chladu, v létě výborné na osvěžující limonádu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.