Chřest - tyhle báječné a nevídaně zdravé výhonky jsou totiž skutečným "králem zeleniny", jehož nejmocnější období začíná každým rokem právě v květnu. Samotné chřestové recepty jsou zlatým vyvrcholením, na které je třeba se řádně připravit.
(fotografie: Lenka Požárová)
/4 porce/
- 200 g těstovin
- 4 ks krůtích prsíček (po 200 g)
- 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků)
- 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice
- pepř, sůl, olej, řeřicha na ozdobu
Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou. Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu.
Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si.. chřest".
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.