Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Sušenky crinkles ohromí každého! Jejich popraskaný vzhled není závada, ale přednost!

Sušenky crinkles ohromí každého! Jejich popraskaný vzhled není závada, ale přednost!

8.2.2022 - AndreaP.

Co se skrývá pod podivným názvem crinkles? Jsou to vlastně popraskané sušenky, kdy ihned po upečení jsou velmi měkké a křehké, při chladnutí pak leckdy povrch sušenek ještě více praská (což je úžasný efekt, na talíři to pak vypadá opravdu fantasticky) a po úplném vystydnutí jsou zvenku tvrdé a uvnitř měkké a rozplývající se na jazyku.

Přiznávám, že já se dnes do těchto sušenek pustila prvně v životě (a jak se mi to povedlo, to posuďte na přiložené fotografii). Recept sám o sobě je velmi jednoduchý, a nedá se na tom v podstatě nic zkazit. Až později při pátrání po originálu receptu jsem našla také doprovodné video, které vám zde proto přikládám. Video je pochopitelně v angličtině, níže tudíž přikládám potřebný seznam surovin a postup. Variací crinkles je nekonečná řada, my si spolu dnes připravíme čokoládové. Pojďme na to ...

(foto: Andrea Pastirčáková)

Na čokoládové crinkles potřebujeme :

  • 225 g 70 % čokolády
  • 56 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 velká celá vejce
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Na obalení

  • moučkový cukr

 

Je opravdu důležité, abychom použili kvalitní čokoládu, na výsledku chuti je to prostě znát. Takže čokoládu rozlámeme na čtverečky, přidáme máslo a ve vodní lázni společně rozpustíme, řádně promícháme a dáme stranou mírně prochladnout.

Mezitím si v misce ušleháme dvě vajíčka s cukrem krupicí, šleháme dlouho, aby směs byla krásně hustá a lesklá. Přisypeme vanilkový cukr a také prošleháme.

Poté postupně vešleháme čokoládovou hmotu.

A nakonec vsypeme prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a velmi zlehka promícháme, až se směs spojí. Přikryjeme fólií a dáme aspoň na hodinu do ledničky nechat odpočinout.

Z vychlazeného těsta poté děláme stejně velké kuličky, každou vždy řádně obalíme v moučkovém cukru (a tady opravdu doporučuji nešetřit cukrem, prostě jí v tom cukru pořádně vyválejte) a klademe na plech vyložený pečícím papírem (já měla z dané dávky dva plechy, přece jen je nutné mít mezi kuličkami jistý rozestup).

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě cca 170 stupňů zhruba 10-13 minut (dle velikosti kuliček), povrch kuliček musí popraskat. Necháme vychladnout a pak už se jen kocháme a ochutnáváme tu krásu :-)

A na závěr přikládám video, pocházející z joyofbaking.com - což je neuvěřitelná studnice inspirace.

 

(zdroj: redakce - Andrea Pastirčáková, video - joyofbaking.com)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.