Den svatého Valentýna je považován za oslavu lásky a jak je známo, ta prochází hlavně žaludkem. Ukažte svým blízkým, že vám na nich záleží. Stačí k tomu drobnost, třeba vlastnoručně vyrobený lahodný vrstvený dezert ve skleničce. Nadýchaný piškotový dortík prokládaný svěžím mascarpone krémem a marinovanými jablky vyvolá v ústech explozi ovocných chutí.
zdroj: HARIBO
Recept na sladkokyselý vrstvený dezert, 4 porce
INGREDIENCE
Pomerančový sirup
- 200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 100 ml vody
- 150 g cukru krystal
Marinovaná jablíčka
- 1 větší jablko
- 2 lžíce pomerančového sirupu
- 2 lžíce sekaných pistácií
- 1 lžička citronové šťávy
Piškot
- 1 vejce
- 80 g cukru krystal
- 60 ml oleje
- 120 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Krém
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 40 g cukru moučka
- 2 lžíce pomerančového sirupu
- 1/2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry
- HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen na ozdobení
POSTUP
- Na sirup smícháme pomerančovou šťávu, vodu a cukr a na mírném plameni necháme 30 minut probublávat. Měli bychom získat asi 150 ml sirupu. Necháme jej vychladnout.
- Jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pistáciemi, sirupem a citronovou šťávou. Necháme hodinu marinovat v lednici.
- Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem, až zesvětlá a nabyde, poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Malý plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rozetřeme a pečeme lehce dozlatova, asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.
- Na krém dáme do mixéru mascarpone, smetanu a cukr a rychle vyšleháme tužší krém. Nakonec do něj zašleháme i sirup a pomerančovou kůru.
- Z piškotu vykrájíme kolečka a do sklenic střídavě vrstvíme piškot pokapaný pomerančovým sirupem, krém a jablíčka. Dozdobíme pistáciemi, kouskem pomeranče a HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen ve sladkokyselých kombinacích citron a třešně, rybíz a borůvky a pomeranč s jablkem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.