Sychravé a chladné dny přímo vybízejí k tomu udělat si dobrý čaj a k němu si dopřát dobrý zákusek. Zkuste si upéct tento netradiční chlebíček.
foto se svolením Jaroměřické mlékárny
CHLEBÍČEK
200 g krupicového cukru
2 velká vejce
70 g měkkého másla
1 lžíce jemné nastrouhané kůry z biocitrónu
10 g máku
120 ml šlehačky
225 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
1/4 lžičky soli
KRÉM
300 g Jaroměřického žervé
100 g moučkového cukru
50 ml šlehačky (nemusí být)
lyofilizované ovoce a tymián na ozdobu
CHLEBÍČEK
1. Troubu předehřejeme na 160°C horkovzduch (obyčejnou na 180°C) a formu na
biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem. Rozpustíme máslo na mírném plameni a postupně vmícháváme citronovou kůru a mák. Odložíme a necháme chladnout.
2. Vyšleháme vejce s cukrem vysokou rychlostí až je směs napěněná, pak přidáme
šlehačku a šleháme cca dvě minuty.
3. Zasypeme prosátou moukou, práškem do pečiva a solí, stěrkou smícháme a
zapracujeme máslo s mákem citronovou kůrou. Vše nalejeme do chlebíčkové formy a
dáme péct na 50 min. Po upečení by měla být špejle suchá, jinak nechám ještě
chvíli dopéct.
KRÉM
Pomalu vyšleháme žervé s mákem, přidáme šlehačku, cukr a zlehka promícháme, dokud krém nedělá špičky. Necháme vychladit a ztuhnout. Pak natřeme chlebíček a ozdobíme lyofilizovaným ovocem a větvičkami tymiánu. Můžeme ještě posypat mákem nebo moučkovým cukrem pro slavnostní nádech.
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.