Pojďte se inspirovat africkou kuchyní. Recept, který jsme připravili na základě doporučení se jmenuje Doro Wat a podávat k němu budeme přílohu v podobě etiopských placek Injera, nám připomínajících jakési vylepšené palačinky.
foto Renáta Řeháková
- Doro Wat /3 až 5 porcí/
1/2 šálku drcených rajčat nebo rajského protlaku (neslazeného!), 2 lžíce mleté papriky, 30 ml suchého červeného vína, 1/2 lžíce čerstvě strouhaného kořene zázvoru, 1/2 lžičky prášku chilli, po špetce: muškátového oříšku, skořice, drceného hřebíčku, kardamomu, drceného nového koření, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky kurkumy, jedno kuře (použít můžete například jen stehýnka), dalších 30 ml suchého červeného vína, sůl
foto Renáta Řeháková
Smíchejte rajčata, mletou papriku, 30 ml červeného vína, kardamom, muškátový oříšek, hřebíček, skořici, nové koření, chilli a zázvor a nechejte uležet. Mazitím nakrájejte cibuli na kousky a osmahněte ji na olivovém oleji společně s kousky česneku, dokud nezměknou. Přidejte rajskou směs, vložte čtvrtky kuřete a kurkumu a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a vařte asi 30 minut. Potom přilijte další 30 ml červeného vína a duste dalších 10 až 15 minut. Během dušení odebírejte naběračkou případně nahromaděný tuk na povrchu. Osolte a podávejte nejlépe s etiopskou plackou nebo se šťouchanými bramborami.
- Injera - etiopská placka /na 12 placek/
1/2 šálku celozrnné mouky (použili jsme žitnou), 1/3 šálku polohrubé mouky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1/8 lžičky sody, 2 vejce, 2 šálky mléka, lžíce oleje
foto Renáta Řeháková
Smíchejte mouky, cukr, sůl, prášek do pečiva a sodu bikarbonu. Promíchejte společně vejce, mléko a olej a přidejte k moučné směsi. Promíchejte dohladka. Mírně pomastěte teflonovou pánev o průměru 17 až 18 cm. Do rozehřáté pánve vlijte 5 lžic (jedna necelá naběračka) připraveného těsta a krouživým pohybem rozlijte těsto po ploše pánve. Na středním plameni opékejte placku z obou stran, dokud mírně nezhnědne. Hotovou placku dejte na ubrousek a vysajte přebytečný tuk.
zdroj: redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.