Přemýšlíte, co by dodalo vašemu vánočnímu cukroví šmrnc? Už jste slyšely o kávovém cukru z kvalitního třtinového cukru, espressa a vody? Jedná se o český patentovaný výrobek (ale tentokrát za ním nestojí Jára Cimrman) nazvaný Kafánek. Prodává se hned v několika příchutích. Můžete jej zakoupit v jeho originální podobě Natural, dále s příchutí pomeranče (Wild Orange), máty (Peppermint), chilli a nově i skořicový, který je k vánočnímu pečení jako stvořený.
Kafánek se skvěle hodí především do krémů. Přidat jej můžete ale také k pusinkám nebo klasickým francouzským makronkám, které v posledních letech získaly svou popularitu i u nás. Kávový cukr najde své uplatnění také mezi tradičnějším cukrovím českých domácností, jako jsou např. rumové kuličky či úlky, jejichž krém dostane příjemnou kávovou příchuť. Nesmíte však zapomenout, že Kafánek obsahuje cukr, tudíž je nutné některé poměry poupravit.
Pokud vás unavují tradiční chutě, zpestřete si cukroví, čokoládové bonbony nebo polevy Kafánkem chilli. S pár špetkami soli vytvoří originální sladko-slanou chuť, která vás po několikatýdenním sledování pohádek zaručeně vzpruží.
Inspirujte se třeba našimi recepty:
Ořechy plněné kávovým krémem
Kdo by nemiloval staročeskou klasiku – ořechy. Možná ještě na ně máte doma formičky po babičce. Zkusme je trošku osvěžit. Přidejme do krému kávový cukr Kafánek. Doporučujeme jeho přírodní variantu Natural, nebo skořicový. Ořechy pak raději pečlivě uschovejte, jinak hrozí, že se nedožijí Vánoc.
Suroviny:
Těsto:
- 100 g vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžičku kakaa na obarvení
- 1 ks vejce
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
- 4 ks vajec
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce Kafánka Natural/Skořice
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 200 g másla
zdroj: Kafánek
Postup:
Těsto:
- Všechny suroviny smícháme dohromady.
- Formičky na ořechy vymažeme olejem.
- Z těsta utvoříme malé kuličky, které před vytlačením do formiček ještě zlehka oprášíme polohrubou moukou. Je nutné si dát pozor a použít do forem jen tenkou vrstvu těsta, protože se ořechy při pečení nafouknou a po upečení v nich musí zůstat prostor pro krém.
- Následně pečeme 8-9 minut na 180 stupňů.
- Po upečení necháme ořechy nejprve trochu vychladnout a teprve poté je vyndáváme z formiček.
Krém:
- Celá vejce vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání uvaříme nad párou jemný krém, který bude světlý a hustý.
- Do teplého krému přidáme Kafánek.
- Po vychladnutí do něj zamícháme změklé máslo.
- Hotový krém necháme ještě zchladnout v lednici a poté jím plníme oříšky.
Pařížské rohlíčky trochu jinak
O Vánoce je všechno dovolené. Veškeré diety odložme stranou a pojďme si svátky klidu a míru pořádně užít. Geniálním společníkem jsou třeba pařížské rohlíčky plněné krémem ochuceným kávovým cukrem Kafánkem a zalité čokoládovou polevou. Až budete vyšlehávat krém, dejte pozor, ať vám z něj něco zbyde. Nedá se mu odolat.
zdroj: Kafánek
Suroviny:
Těsto:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 300 g moučkového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 2 ks vajec
Krém:
- 2 ks vajec
- 60 g moučkového cukru
- 5 lžic Kafánka Natural/Skořice/Wild Orange
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 g másla
- rum podle chuti
Poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 75 g tuku
Postup:
Krém:
- Vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
- Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme.
- Poté necháme vychladnout.
- Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu.
- Nakonec přidáme rum dle chuti.
Těsto:
- Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky.
- Těsto pak necháme den odležet.
- Poté ho vyválíme na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu.
- Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
- Následně je necháme ztuhnout v lednici.
- Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.
Kávové Princezky
Suroviny:
Těsto:
- 500 g mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 3-4 lžíce kakaa
- 1 balení vanilkového cukru
- 260 g margarínu
Krém:
- 125 g másla
- 5 lžic Kafánka (Natural, Skořice, Wilde Orange)
- 8 lžic sušeného mléka
- 25 g bílé čokolády
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. Polovinu moučkového cukru utřeme s vejci do pěny, druhou polovinu smícháme s vanilkovým cukrem a kakaem.
- Následně přidáme margarín, který necháme nejprve změknout, a poté mixérem vyšleháme.
- Nakonec tyto dvě části smícháme a dosypeme hladkou mouku.
- Zpracujeme těsto, které vyválíme na pomoučněném prkně, a vykrajujeme z něj oválky.
- Pečeme deset minut na 180 stupňů.
Mezitím, co se nám pečou sušenky, si připravíme náplň.
- Máslo utřeme s Kafánkem a sušeným mlékem.
- Následně z něj vyšleháme krém, do kterého přidáme nastrouhanou bílou čokoládu.
Jakmile sušenky vychladnou, natřeme je a slepíme k sobě. Hotové princezky můžeme ještě postříkat čokoládou na ozdobu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.