Podzimní čas, který pomalu a jistě nastává, a který je spojen nejen s krásnými barvami přírody, ale také s dešťovými plískanicemi a chladem, přímo vybízí k přípravě nějakého toho dobrého podzimního likéru. Hodí se nejen k jakékoliv sváteční příležitosti, ale právě také pro zahřátí večer po těžkém pracovním dni. Zkuste si uvařit ten zaručeně nejlepší.
(fotografie: Pixabay)
Kořeněný čokolikér
- • 400 ml smetany (max 15%)
- • 250 ml vodky
- • 5 lžiček čokoládovo-lískooříškového krému (Nutely)
- • 1 lžičku moučkového cukru
- • 3 lžičky skořice
Smetanu nalijeme do nádoby, přidáme čokoládový krém. Vše společně vyšleháme, následně přidáme koření, přilijeme vodku a podle chuti osladíme. Likér naléváme do čisté, vypařen lahve a necháme alespoň týden uležet.
Mandarinkový likér
- 1kg mandarinek
- ½ l rumu
- Skořice
- Hřebíček
- ¼ kg cukru
- ½ l vody
Mandarinky pořádně umyjeme, nakrájíme a svaříme ve vodě. Poté rozmixujeme a přepasírujeme do větší nádoby. Přidáme cukr, rum a koření, plníme do lahví a opět necháme alespoň týden odležet.
Šípkové víno
- 2 kg vyzrálých šípků
- 2 l vody
- 500 g krupicového cukru
Šípky pořádně umyjeme, rozkrájíme, dáme do pětilitrové lahve a zalijeme cukrem, který jsme předtím svařili ve vodě. Hrdlo přetáhneme sáčkem, upevníme gumičkou a proděravíme, aby vznikající plyny mohly odcházet a lahev nám neexplodovala. Po čtyřech týdne likér slijeme přes jemné sítko nebo cedník.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.