Masák, neboli Růžovka jako jedna z nejchutnějších hub by na českém jídelníčku rozhodně chybět neměla. Kdo se přeci jenom bojí sbírání těchto hub, může zkusit masáky nahradit bedlami, nebo hlívou ústřičnou. Ale předem upozorňujeme. Masák je masák :)
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 500 g oloupaných, pokrájených a spařených masáků
- 2 lžíce sádla
- 1 velkou cibuli
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci sladké mleté papriky
- 1,5 l vývaru
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránku
- mletý kmín
Masáky oloupeme, nakrájíme a krátce spaříme vroucí vodou. Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme. Pak přidáme hladkou mouku a vytvoříme hnědou jíšku, do které přidáme sladkou mletou papriku a zalijeme vývarem. Mezi tím, co se nám jíška bude rozvářet, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku a nastrouhaný (nebo propasírovaný) česnek. Nakonec přidáme připravené masáky a necháme hezky pěkně provařit, aby se nám všechny chutě propojily.
Tip:
- Tuto polévku si můžete připravovat po celý rok, když místo masáků použijete dobře dostupnou hlívu. V sezóně je výhodou, že můžeme přidat i čerstvou majoránku ze zahrádky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.