Dozrávají ostružiny, úžasné drobné ovoce výrazné chuti a barvy. Mají mnohostranné využití včetně léčivých účinků. Dnes si z nich připravíme jednoduchý, a přesto velmi lahodný koláč, který poté spolu s kávou dozajista potěší chuťové buňky. Navíc je to také ideální rychlý koláč pro naše děti, který jen tak popadnou do ruky a můžou si nadále užívat letní radovánky či výlety v přírodě.
(foto: redakce)
Potřebujeme
- 30 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 5 polévkových lžic oleje
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce kakaa
- ostružiny
- mandlové plátky
drobenka
- polohrubá mouka + cukr krupice + máslo - v poměru 1 : 1 : 1
- tuk a mouka na vymazání plechu
Nejprve si řádně vymažeme a vysypeme plech. Troubu předehřejeme na cca 180 stupňů.
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, mléko, olej a vejce a vše promícháme. 2/3 vzniklého těsta nalejeme na vymazaný plech. Do zbývající 1/3 těsta poté přimícháme lžíci kakaa a cik cak naneseme na světlé těsto.
Poklademe řádně omytými a okapanými ostružinami (doporučuji nešetřit, čím více ovoce, tím lépe).
Připravíme si drobenku, která se skládá z polohrubé mouky, cukru a másla v poměru zhruba jedna ku jedné ode všeho, rukou propracujeme, a poté jakoby posypeme připravený koláč. (malá vychytávka, pokud nemáte doma máslo, krásně se dá nahradit olejem, postup je takový, že smícháme mouku s cukrem a postupně přidáváme opatrně olej do požadované konzistence).
Nakonec celý takto připravený koláč posypeme mandlovými plátky a dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba půl hodiny, řídíme si zkušenostmi s vlastní troubou, přece jen každá peče trošku jinak. Zda je koláč hotový zjistíme pomocí špejle, pokud je suchá, koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Na závěr mírně pocukrujeme a nakrájíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.