Staré známé přísloví praví, že nic se nemá přehánět. U rebarbory to platí dvojnásob. Její občasné použití je prospěšné, vyhnout by se jí ale měli lidé s močovými kameny a dále žlučníkovými a jaterními chorobami. Jedná se o staletí známou zeleninu, se kterou v kuchyni nakládáme obvykle jako s ovocem. Oblíbená i obávaná rebarbora. Rozumné množství neuškodí a podpoří srdce. A jelikož její sklizeň právě vrcholí, je začátek prázdnin ideální čas, kdy si můžeme připravit tento skvělý moučník.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 125 g másla
- 1 sáček vanilinového cukru
- 2 žloutky
- sůl
Náplň:
- 1,5 kg rebarbory
- 500 g cukru
- 100 g jemně krájených mandlí
- 2 bílky
Mouku prosijeme na vál, přisypeme cukr, vanilinový cukr a sůl, přidáme na lístky nakrájené máslo, žloutky a vše zpracujeme na hladké těsto, které uložíme zakryté na 30 minut do chladna.
Odpočaté těsto do tenka rozválíme, dáme na tukem potřený plech a v dobře předehřáté troubě 5 minut pečeme.
Pak plech vyjmeme z trouby, na těsto rozložíme stejnoměrně očištěnou a na stejné kousky nakrájenou rebarboru, zasypeme 350 g cukru a koláč vložíme na 20 minut do horké trouby.
Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, vmícháme do něj zbylý cukr a jemně krájené mandle a sněhem potřeme koláč. Dalších 5-8 minut pečeme, až sníh zpevní a zezlátne.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.