Není rizoto jako rizoto. Mnozí si ho dělají po svém, nedbajíc tradice, jak má správné rizoto vypadat, doslova takříkajíc dle své chuti a pokaždé i trošku jinak. Jsou lidé, co mají rádi rizoto krémové a pak jsou ti, kteří mají rádi naopak sypké, téměř suché. A pro každého je to jeho to nej. I my si dnes jedno společně vyzkoušíme, a sice Janovské rizoto z hovězího masa. Třeba právě tento recept zařadíte mezi ty své oblíbené!
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 100 g másla
- 20 g cibule
- 30 g mrkve
- 250 g libového hovězího masa
- 0,1 l bílého vína
- stonek celeru
- oregano
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce sekané petrželky
- 3/4 l masového vývaru
- 300 g předvařené rýže
- 100 g strouhaného čedaru
Na rendlíku zahřejeme polovinu másla, vložíme do něj nakrájenou zeleninu a krátce opečeme, přidáme na malé kousky nakrájené maso a ještě chvilku opečeme. Potom vše zalijeme bílým vínem, přidáme oregano, sekanou petrželku, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme asi 30 minut.
Následně přidáme předvařenou rýži, zbytek másla, zamícháme a dusíme do měkka, asi 10 minut.
Rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.