Hovězí vývar je klasika, kterou asi netřeba nikomu představovat. Je to polévka, která téměř nikdy nechybí na žádném slavnostním stole. A rovněž je to přesně to, co nás postaví na nohy, když je nám ouvej. Dnes si tento recept ale připravíme trošku jinak, než jsme léta zvyklí. Zařadíme do něj trošku exotiky v podobě kari koření a vína.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 1/2l studené vody
- 200 g hovězí kýty
- 2 lžíce dezetrního vína
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- několik kuliček pepře
- špetka mletého zázvoru
- 2 lžíce oleje
- 3 lžičky koření kari
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pažitka či jiné zelené bylinky
Do polévkového hrnce nalijeme studenou vodu, přidáme sůl, třený česnek, cibuli, pepř, zázvor a hovězí maso. Uvedeme do varu, zakryjeme pokličkou a pozvolna vaříme. Můžeme též použít tlakový hrnec, ve které si značně zkrátíme čas přípravy.
Když je maso měkké, vývar přecedíme a maso nakrájíme na kostičky, které vložíme do misek.
Mezitím si z oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme koření kari a lehce zpěníme. Potom vložíme do vývaru, metličkou rozšleháme a povaříme.
Dle potřeby případně ještě dochutíme, nalijeme do mističek a zdobíme sekanou pažitkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.