Je okrasou jarních zahrad či luk, kdy její sluníčkové květy září do dálky, ale také bezesporu královnou léčivých bylin. O tom, že pampeliška není bezcenný plevel jsme si už v našich receptech psali před nějakým časem. Dnes se k této úchvatné bylince vracíme, a přidáváme další recept do sbírky. Tentokrát na pampeliškový salát, jelikož pro naše zdraví jsou bylinky, které nám poskytuje samotná příroda, opravdu to nejlepší.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- dvě až tři hrsti světle zelených mladých pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávkové saláty)
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká cibule
- 4 lžíce oleje
- asi 2 lžíce vinného octa (podle chuti)
- sůl
- pepř
- 2 krajíčky veky + trochu oleje k jejich opečení
Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky.
Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a promícháme ji v míse s pampeliškovými lístky.
Olej rozšleháme se solí a pepřem, až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet. Těsně před podáváním salát promícháme se zálivkou, rozdělíme na talířky a do každé porce přidáme malé kostičky veky, které jsme osmažili dozlatova na oleji.
Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme se salátem.
Nemáme-li pampeliškové lístky, zkusíme takto upravit i hlávkový salát, je velmi chutný.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.