Máme před sebou další víkendové dny, tentokráte slavnostní, neboť už zítra je zde 1.máj. Po minulém úspěšném víkendovém vaření vám i dnes přinášíme jedno sestavené menu jako takovou inspiraci, co v tyto volné dny uvařit. Nechte si chutnat.
Takže začínáme!
Ne nadarmo nazývají britové předkrm starter. Nastartujeme se tedy Vejcemi plněnými na francouzský způsob, pokračujeme polévkou Kohoutí budíček a Řízkem s medovými bramborami. Jako moučník volíme Prošívanou deku.
(fotografie: Pixabay)
A zde příslušné recepty:
Vejce plněná na francouzský způsob ...
- 8 velkých vajec
- 1/3 šálku jemně nasekané šunky
- 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky
- 1 lžička nasekané petrželky
- 1 lžička jogurtové majonézy
- 2 lžičky hořčice (nejlépe dijonské)
- 1/4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 plátek bílého toastového chleba (může být i tmavý)
- olej ve spreji - není nutné
- snítky tymiánu na ozdobu
Vejce dejte vařit do vody, přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte přikryté 12 minut odstát. Potom vychlaďte proudem studené vody. Vejce oloupejte a podélně rozkrojte napůl.
Žloutky vyjměte - budete potřebovat jen 4 vařené žloutky, zbytek použijte na přípravu jiného jídla, třeba jimi můžete poklás opečený toastový chléb, doplnit jarní cibulkou a strouhaným tvrdým sýrem.
Čtyři žloutky dejte do mísy, přidejte jemně sekanou šunku, cibuli, petržel, majonézu, hořčici, tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Toastový chleba prsty rozdrťte, můžete použít i ruční mixér.
Každou půlku vejce naplňte jednou lžičkou připravené vaječné směsi a posypte 1 lžící vytvořené strouhanky. Nakonec zastříkněte trochou oleje ve spreji - není nutné.
Naplněná vejce dejte na plech vyložený pečícím papírem a grilujte v troubě 1 až 3 minuty dozlatova. Před podáváním posypte čerstvým tymiánem.
Kohoutí budíček
- 1 kg kysaného zelí
- 300 g uzené klobásy
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- 0,3l kysané krémovité smetany
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 3 stroužky česneku
- kopr
- sůl
Kysané zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s rozdrcenými česnekovými stroužky a špetkou soli. Máme-li dost láku ze zelí, dáme mu přednost před vodou.
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou a krátce zamícháme. Zalejeme mírně horkou vodou a přidáme k zelí.
Když zelí změkne, přidáme do polévky uzenou klobásu nakrájenou na větší kousky, kopr pro vůni a zahustíme ji kyselou smetanou rozmíchanou s moukou. Ještě krátce povaříme, polévku dochutíme a podáváme ji jako samostatný pokrm.
Marinovaný řízek s medovými bramborami
- 4 vepřové řízky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička mletého hřebíčku
- špetka pepře
- 20 malých brambor
- 7 lžic másla
- 1 kysaná smetana
- 2 lžíce medu
- 1 balíček zeleného hrášku
- sůl
Utřeme oloupaný stroužek česneku a smícháme ho s rajským protlakem, 1/2 lžičky soli, olejem, mletým hřebíčkem a pepřem. Marinádou potřeme řízky a necháme 2 hodiny uležet. Několikrát je obrátíme. Brambory vaříme ve slupce. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce tuku a osušené a nasolené řízky usmažíme. Plátky vyjmeme z pánve a necháme stát na teple. Vypečenou š?ávu zředíme připravenou marinádou, smícháme s kysanou smetanou a dochutíme. Uvařené brambory oloupeme. Na jiné pánvi rozpálíme zbylý tuk a necháme v něm zkaramelizovat med. Karamel pak promícháme s brambory, které po vyjmutí osolíme. Hrášek povaříme 5 minut ve slané vosě a promícháme s omytým a jemně pokrájeným salátem. Vše dochutíme. Omáčku podáváme v misce.
Prošívaná deka
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 3-4 lžíce kakaa
- tuk a mouka na plech
Nádivka:
- 2 kostky tvarohu
- 2 žloutky
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
- cukr
- mléko
- vanilkový cukr
Ve šlehači šleháme cukr, vejce a postupně střídavě přiléváme olej, mouku a vodu. Nakonec vmícháme kakao a prášek do pečiva. Hmotu vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Z nádivky zdobítkem vytvoříme na těstě mřížky. Pečeme zvolna v předehřáté troubě asi 30 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.