Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Co uvařit o víkendu? Inspirujte se sestaveným menu, které ušetří čas i námahu!

Co uvařit o víkendu? Inspirujte se sestaveným menu, které ušetří čas i námahu!

24.4.2021 - AndreaP.

Také nevíte, co o víkendu uvařit? Nebaví vás připravovat jedno a to samé pořád dokola, chtěli byste změnu, na druhou stranu se vám nechce trávit půl dne v kuchyni? Nelámejte si tím hlavu a pojďte se nechat inspirovat. Sestavili jsme vám celé menu!

A co jsme si pro vás připravili?  Zahřát a zároveň pochutnat si můžete na gulášové polévce maďarské, jako hlavní chod vybíráme bramborový nákyp s jablky a na závěr (nejlépe ke kafíčku) židovský koláč.

1.) Gulášová polévka maďarská


(fotografie: Pixabay)

  • 150 g libového vepřového masa
  • 100 g hovězího masa
  • 6 lžic kysané smetany
  • 1 malá mrkev
  • 2 cibule
  • 1 zrníčko zeleného pepře
  • 1 malá plechovka rajčat (nebo protlak)
  • 25 g másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička pálivé mleté papriky
  • 1 zelená paprika
  • špetka mletého pepře a sušeného česneku

 

Všechno maso omyjte a nakrájejte na kousky. Cibuli, papriku a mrkev pokrájejte na kolečka.

Na rozpáleném tuku osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte maso a smažte 5 minut. Pak přidejte mrkev, zelený pepř, rajčata (protlak), papriku, sůl, pepř mletý a sušený česnek. Dobře zamíchejte, přidejte 500 ml vody, zakryjte a vařte 1 hodinu. Podle potřeby podlévejte.

Před podáváním přidejte kysanou smetanu.

 

2.) Bramborový nákyp s jablky


(ilustrační fotografie: Pixabay)

  • 500 g mletého masa
  • 1 zvlhčená žemle
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 250 g aromatických jablek
  • 500 g vařených brambor
  • 50 g strouhanky
  • 30 g másla
  • 1-2 cibule

 

Z mletého masa, vymačkané žemle, vajec, soli a pepře připravíme vláčné těsto.

Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kostičky, stejně tak brambory. Cibuli nastrouháme a vše vmícháme do těsta.

Formu na nákyp vymažeme, vysypeme strouhankou a hmotu do ní vložíme.

Posypeme strouhankou a obložíme vločkami másla. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 200 stupních Celsia.

 

3.) Židovský koláč

(fotografie: Pixabay)

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice

Náplň:

  • marmeláda nebo tvaroh ochucený cukrem
  • žloutky
  • rozinky a citronová kůra
  • ořechy nebo mandle

 

Z přísad vypracujeme hladké těsto, přikryjeme ho alobalem a vložíme do chladničky, kde ho necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout.

Pak ho vyválíme, koláčovou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou, částí těsta formu vyložíme, potřeme marmeládou nebo tvarohem. Ze zbytku těsta vyválíme tenké válečky, z nichž uděláme mřížky, vzniklá okýnka ozdobíme dílky ořechů nebo spařenými a sloupnutými mandlemi.

Upečeme v předehřáté troubě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip