Čočka je velice zdravá luštěnina, a to zejména pro svůj vysoký obsah bílkovin. Semena čočky se vaří poměrně krátce (předem ale vždy namočíme), zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu.
Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra. V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě. Mnohem méně obvyklé je míchat čočku se sýrem.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak obvykle podávají s rýží a roti.
My si dnes z tého vynikající luštěniny připravíme prejt. Inspirace byla nalezena v Krkonošské kuchařce.
Potřebujeme :
- 1/2 kg čočky
- 1/2 kg jáhel
- česnek
- pepř
- majoránka
- 1 cibule
- nové koření
- sádlo
Čočku přebereme, řádně opereme a necháme přes noc namočenou. Druhý den jí napolo uvaříme. Přidáme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a společně dovaříme doměkka.
Odstavíme, okořeníme, přidáme na sádle usmaženou cibulku a dáme na dobře vymaštěný pekáč do trouby upéct.
Kdysi se za dob našich babiček podávalo s kysaným zelím nebo s okurkou.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.