Vejdete do spíže a zjistíte, že došlo pečivo. Nezbyl ani drobeček. Situace o to žalostnější, že všude stokrát denně slýcháváme, že se situace s všudypřítomným a již únavným virem opět zhoršila. A my pokud možno máme omezit vše, co si lze jen představit, a to zejména pobyt mimo dům. Jít nakoupit mezi davy lidí se nám tak často ani moc nechce. A o to více teď přicházejí vhod recepty našich babiček, které si vždy věděly rady. Rohlíky si prostě upečeme sami! Budou čerstvé, levnější a o hodně lepší než ty z obchodu!
A pokud si při jednom pobytu v kuchyni, např. během kynutí těsta, uděláte některou z našich levných, ale sytících polévek, máte vystaráno také rovnou s hlavním jídlem. A zbyde vám čas třeba na dobrou knihu.
Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- sklenička mléka
- 1 lžička cukru
Do mléka dáme lžičku cukru a lžičku mouky a rozdrobíme droždí. Když kvásek vzejde, vlijeme jej do prosáté nahřáté mouky a zaděláme těsto, které hněteme, až se nelepí na ruce. Je-li suché, přidáme trochu studené vody. Těsto uložíme a necháme kynout.
Z vykynutého těsta vyválíme plát a vykrajujeme trojúhelníkové tvary a z nich svinujeme rohlíky.
Necháme ještě chvíli vykynout a po potření rozšlehaným vejcem posypeme kmínem a solí nebo mákem, jak kdo to má rád. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na cca 180 stupňů do zlatova.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.