Polévka je základ, to víme v dnešní době už asi všichni, její příprava je ve většině případů rychlá a pokud je řádně hustá, tak dokáže zasytit tím způsobem, že zcela nahradí hlavní chod. Její výhodou je také to, že správná polévka musí být vařící, a tudíž v tomto nevlídném počasí zahřeje. A tak si pojďme ukázat pár levných, doslova lidových polévek.
Couračka
- 1,5 l kysaného mléka
- 30 dkg kysaného zelí
- 6 středně velkých brambor
- 4 dkg hladké mouky
- sůl
- případně pepř
Mouku rozkvedláme v trošce mléka, přilijeme zbývající mléko, postavíme na sporák a dáme vařit. Přidáme kysané zelí i s lákem, sůl, kdo má rád peprnější tak pepř, na kostičky nakrájené brambory a vše spolu uvaříme doměkka.
Vydatná polévka z uzeného kolena
- 1 uzené koleno
- 2 l vody
- 1/2 kg kysaného zelí
- 2 brambory
- 1 cibule
- 4 dkg sádla
- 20 dkg hrachu
- sůl
- pepř
Koleno zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka.
Na sádle mezitím osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, strouhané syrové brambory (buď dva malé a nebo 1 velký) a chvíli dusíme. Nezapomeneme míchat.
Předem namočený hrách uvaříme doměkka.
Do hotového vývaru z kolene přidáme cibuli se zelím a brambory, uvařený hrách, osolíme a opepříme a nakonec přidáme nadrobno nakrájené maso z kolene.
Příloha - chléb.
Jelitová
- 1 jelito
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 5 brambor
- česnek
- majoránka
- vegeta
Do hrnce dáme vymačkané jelito (bez střeva a pochopitelně bez špejle) a zalijeme vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a cibulku. Vše necháme spolu povařit. Potom dochutíme vegetou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec přidáme 3 stroužky rozmačkaného česneku, majoránku a podáváme.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.