Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Prázdné peněženky i břicha? Pomoci dokážou levné sytící polévky našich babiček!

Prázdné peněženky i břicha? Pomoci dokážou levné sytící polévky našich babiček!

7.1.2021 - AndreaP.

Polévka je základ, to víme v dnešní době už asi všichni, její příprava je ve většině případů rychlá a pokud je řádně hustá, tak dokáže zasytit tím způsobem, že zcela nahradí hlavní chod. Její výhodou je také to, že správná polévka musí být vařící, a tudíž v tomto nevlídném počasí zahřeje. A tak si pojďme ukázat pár levných, doslova lidových polévek.

Couračka

  • 1,5 l kysaného mléka
  • 30 dkg kysaného zelí
  • 6 středně velkých brambor
  • 4 dkg hladké mouky
  • sůl
  • případně pepř

Mouku rozkvedláme v trošce mléka, přilijeme zbývající mléko, postavíme na sporák a dáme vařit. Přidáme kysané zelí i s lákem, sůl, kdo má rád peprnější tak pepř, na kostičky nakrájené brambory a vše spolu uvaříme doměkka.

 

Vydatná polévka z uzeného kolena

  • 1 uzené koleno
  • 2 l vody
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 4 dkg sádla
  • 20 dkg hrachu
  • sůl
  • pepř

Koleno zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka.

Na sádle mezitím osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, strouhané syrové brambory (buď dva malé a nebo 1 velký) a chvíli dusíme. Nezapomeneme míchat.

Předem namočený hrách uvaříme doměkka.

Do hotového vývaru z kolene přidáme cibuli se zelím a brambory, uvařený hrách, osolíme a opepříme a nakonec přidáme nadrobno nakrájené maso z kolene.

Příloha - chléb.

 

Jelitová

  • 1 jelito
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 5 brambor
  • česnek
  • majoránka
  • vegeta

Do hrnce dáme vymačkané jelito (bez střeva a pochopitelně bez špejle) a zalijeme vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a cibulku. Vše necháme spolu povařit. Potom dochutíme vegetou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec přidáme 3 stroužky rozmačkaného česneku, majoránku a podáváme.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip