Docela snadno si jej připravíte doma, pokud máte zahrádku a na ní jabloně, tak vás to celé téměř nic nestojí, a vždy ho tak budete mít po ruce. Jeho využití je široké. Jablečný ocet se výborně hodí nejen do salátů, ale využijeme jej ve studené i teplé kuchyni celkově. Jeho vynikající blahodárné účinky na metabolismus a celkový zdravotní stav už znali předkové po dlouhá staletí. Nespornou výhodou domácí přípravy je také to, že si zvolíte intenzitu kyselosti dle své chuti a potřeb.
Potřebujeme:
- 3 kg jablek zbavených jádřinců a umletých na kaši v mlýnku na maso (případně nastrouhaných na struhadle)
- 2,7 l vody
- 1,1 kg cukru krupice
- 7,1 cl kvalitního jablečného nebo vinného octa (postačí i běžný kvasný lihový) a další ocet na vypláchnutí sklenic
- 15 cl čistého alkoholu bez příchuti nebo jablečné pálenky.
Čistě vymyté zavařovací sklenice naplníme jablečnou kaší (rozemletá jablka, cukr, voda) a necháme při pokojové teplotě přikryté gázou nebo čistým plátýnkem 6 dnů kvasit.
Další den vzniklou hmotu přecedíme a vlijeme do sklenic vypláchnutých horkým octem, přilijeme 7,5 cl octa a 15 cl čistého alkoholu a opět přikryté plátnem necháme odležet dalších 7 týdnů.
Následně stáčíme do lahví, které běžným způsobem zavíčkujeme a uložíme v chladu.
(foto: netdoctor.co.uk)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.