Zapékaná jídla z brambor se řadí mezi ta levná, rychle připravená a chutná, velikou oblibu mají u dětí i dospělých. Velice často se pak tento typ receptů využívá při pobytu na chatách či chalupách právě v době letních prázdnin. Stačí pak pokrm doplnit salátem z čerstvé zeleniny či zeleninovou oblohu, případně ovocným kompotem a hody můžou začít. Příprava je navíc natolik jednoduchá, že jí zvládnou i ti, kteří se kuchyni přes rok vyhýbají velikým obloukem.
Potřebujeme:
- 1 kg brambor
- 400 g mletého vepřového masa
- 4 vejce
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1/2 lžíce sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla
- 100 g smetany ke šlehání
- kelímek kysané smetany
- 2 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 20 g másla
- 20 g strouhaného sýra
Brambory uvařte ve slané vodě asi 20 minut, pak je oloupejte. 4 vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Brambory a vejce nakrájejte na plátky, očištěné papriky pokrájejte na nudlličky.
Mleté maso silně okořeňte solí, pepřem, mletou paprikou a lisovaným česnekem, vmíchejte do něj nudličky papriky.
Vymažte formu a dávejte do ní vrstvy plátků brambor, mletého masa, kysané smetany, plátků vajec. Nejvyšší vrstvu tvoří brambory.
Smetanu smíchejte s dvěmi vejci a směsí přelijte brambory a posypte je strouhankou. Nahoru přidejte vločky másla a nasypte strouhaný sýr.
Pekáček dejte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut při 200 stupních Celsia.
(foto: knorrwhatsfordinner.co.za)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.