Řekla bych, že rozmanitost indické kuchyně dává vyniknout mnoha exotickým chutím. Já jsem svoje první experimenty s indickou kuchyní kupodivu zahájila ve svých kuchařských začátcích, kdy mi neobvyklé množství výrazného koření v jednom receptu nepřipadalo nijak zvlášť podivné. Skončilo to, jak jinak, plamenem. Rozumějte, plamenem v ústech. Od té doby vím, že moje únosné množství koření v každém indickém receptu se rovná maximálně 1/2 množství doporučeného.
Indické kuchyni jsem propadla a také jsem zjistila, že její rozmanitost nespočívá jen v té pikantnosti. Indie je totiž nejen horká a zemitá, ale i decentní, sladká a osvěžující. A právě takové je i Lassi - tradiční indický nealkoholický nápoj, jehož jednoduchost a lehká rafinovanost vás dokáže okouzlit a hlavně dokonale osvěžit.Tradiční Lassi se skládá z jogurtu, vody či mléka a kostek ledu. Disponuje však dvěma variantami - slanou a sladkou. Do slaného Lassi se přidává sůl a chilli nebo římský kmín. Sladká verze se sladí a případně dochucuje ovocem, k neoblíbenějšímu patří mango. I do sladkého Lassi ovšem patří špetka soli. Zvolíte-li Mango Lassi vytvořené ze živého jogurtu, získáte tím hodnotnou a zdravou svačinu plnou vitamínů. Zralé mango je krásně sladké, do nápoje tedy často není třeba přidávat ani cukr.
Jednoduché Lassi vyrobíte následovně:
- 1/4 l bílého jogurtu, 3/4 l vody, 2-3 lžíce hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce podle chuti, špetička soli
Všechny přísady rozmixujte v mixéru a vychlaďte. Pro změnu můžete místo vanilkového cukru ochutit trochou muškátového oříšku, skořice či kardamomu.
Základ Mango Lassi
sestává z jednoho čerstvého a oloupaného manga, šálku mléka, půlky šálku bílého jogurtu, dvou lžic cukru, šálku studené vody a špetky soli. Suroviny rozmixujete dohladka a necháte vychladit.
Jinou variantou je Labužnické mango Lassi /na 2 šálky/
- 1/2 oloupaného a na kousky nakrájeného čerstvého manga, 1 šálek živého bílého jogurtu, 1/4 šálku čerstvě lisované pomerančové šťávy, 2 lžíce kořeněného sirupu, špetka soli
- Na kořeněný sirup: 1/2 šálku krystalového cukru, 1/2 šálku vody, 4 lusky kardamomomu - rozloupnuté, 2 kuličky nového koření, 1 celá skořice, 1 hřebíček.
Kořeněný sirup připravíte tak, že v hrníčku přivedete všechny suroviny k varu. Občas promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně, nechejte vychladit a dejte do lednice. Suroviny na Lassi rozmixujte mixérem dohladka. Vychlaďte a podávejte.
Obsah naší spižírny žádal zapojit představivost a jistou dávku odvahy. Představivosti tolik zapotřebí nebylo, odvahu jsem si ale dodala pořádnou.. a vytvořila Lassi z blum. Pravda, není to zcela typická indická kombinace, nicméně výsledek byl poměrně slušný, a tak posilněna další dávkou odvahy jej tady nyní předkládám :)
Lassi z blum /na 1 šálek/
- 200 g živého bílého jogurtu, 1/4 šálku vody (asi 70 ml), 3 lžičky třtinového cukru, 1/4 až 1/2 lžičky mleté skořice, 1 bluma nakrájená na kostičky, 1 lžička javorového sirupu, špetička soli
Všechny suroviny společně rozmixujete dohladka a necháte řádně vychladit. Místo javorového sirupu můžete použít med.
(foto 1 - cookingwithsiddhi.com * ree)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.