S blížícím se létem, kdy teploty už přes den šplhají leckdy vysoko nad dvacet stupňů, se už otevírají nenápadné pojízdné krámky se zmrzlinou. Měli jste už letos? Já ano, a musím říct, že ta první chutná vždy tak nějak úplně nejlépe. Zmrzlinu si ale klidně můžeme lehce připravit i doma. A nebo také sorbet. A začneme právě tím. Dnes si spolu připravíme nadýchaný jahodový sorbet.
Potřebujeme:
- 3 lžíce vody
- 1 šálek cukru
- 3 bílky
- 3 šálky jahod
- 1 lžička citronové šťávy
Na pánvi smíchejte vodu s cukrem. Na mírném plameni zahřívejte a nechte cukr rozpustit. Zahřejte na teplotu 110 stupňů Celsia, dokud se z cukru nevytvoří sirup. Nemáte-li teploměr, poznáte hotový sirup tak, že vhodíte kapku do studené vody. Pokud se vytvoří malá kulička, je sirup hotový.
Mezitím, co se bude dělat sirup, ušlehejte vaječné bílky do pěny. Pěnu pak pomalu vmíchejte do horkého sirupu a ještě šlehejte asi 10 minut, dokud směs nevychládne.
Jahody očistěte, rozkrájejte na menší kousky a rozetřete s citronovou šťávou.
Jahodovou dřeň vmíchejte do sirupové bílkové pěny, dejte do misky (nebo několika misek) a nechejte zamrazit.
(foto: aheadofthyme.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.