Má babička vždy říkala, že chléb je dar, a že na chleba se těžce pracuje. Jsou to moudré věty a platí i dnes. Když jsem tak listovala starými poznámkami, do očí mi udeřil tento recept s názvem jednoduchý chléb. Babičky byly nuceny hodně improvizovat, což je vidět na první pohled i na tomto receptu (chybí zde klasický kvásek). Ale je opravdu jednoduchý, jen ze 4 běžně dostupných surovin. A věřte, že doma upečený "chleba", ta vůně, křupavá horká kůrka, to je daleko více než to, když si jej koupíte v obchodě.
Potřebujeme :
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1/2 litru podmáslí
- možno přidat také nějaké bylinky či semínka dle chuti
Všechny suché ingredience dáme do mísy, doprostřed uděláme důlek a přilijeme podmáslí (možno nahradit i bílým jogurtem). Umícháme jemné těsto, pokud je moc suché, přidáme ještě trochu podmáslí, v opačném případě pak trošku mouky.
Přendáme jej na vál a asi minutu jej hněteme rukama. Vytvoříme z něj kulatý bochánek, nahoře nařízneme křížek.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
Další tipy na domácí pečivo:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.