Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Jednoduchý postup na domácí veku. Snadno, rychle a chutně!

Jednoduchý postup na domácí veku. Snadno, rychle a chutně!

16.3.2020 - AndreaP.

Nacházíme se v období, které nemá v naší historii obdoby. Omezuje se kontakt mezi lidmi, důrazně se nedoporučuje s ohledem na postupující vir vycházet ven, jen pokud je to nezbytně nutné. A chybí nám všem ochranné pomůcky. Jenže karanténa nekaranténa, jíst se musí. A pečivo je základ celodenní stravy.  A právě proto se dnes budeme zaobírat  právě tímto. Zalistujeme velkolepým dílem Viléma Brabce, pomyslně se přesuneme do roku 1957 a s tímto velikánem si připravíme veku na chlebíčky. Ještě než začneme, přidávám pár tipů z pera autora knihy :

- těsto vyžaduje vždy čerstvé kvasnice a kvalitní prosátou mouku, vše musí být stejné pokojové teploty (mléko vlažné) a také místnost, ve které těsto zaděláváme, a poté necháme kynout, by neměla být chladná

- máslo a sůl nemá přijít do styku s kváskem, neboť potom se zdržuje kynutí

- kvásek má vzejít za 10-15 minut

- těsto nesmí kynout rychle, neboť prudce vykynuté těsto v troubě klesne

Veka na obložené chlebíčky (předpis je na 3 veky)

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • 1/2 dkg soli
  • 8 dkg másla
  • cca 1/4 l mléka
  • vejce na potření těsta

 

Do misky dáme kvasnice, přidáme trošku vlahého mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím si na vál dáme zbytek mouky, přidáme k ní sůl a uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého přendáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Vznikne tuhé těsto, je nutné jej řádně propracovat. Necháme kynout.

Z vykynutého těsta poté uděláme tři šišky (podlouhlé bochánky), přendáme na vymazaný a vysypaný plech a necháme opět kynout. Pak šišky potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.

Hotové veky zůstanou dlouho vláčné.

Můj tip : veky po potření vejcem posypte různými semínky a dejte péct.

 

(2 foto: iheartnaptime.net)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip