Cibule je široce užívaná při vaření. Používá se oloupaná od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájená, méně se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí . Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se poté dává do gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů.
A dnes si z této všestranné a zdraví velmi prospěšné zeleniny připravíme salát ...
Potřebujeme :
- 2 šálky na kroužky nakrájené cibule
- sůl
- ocet
- olej
Na dno kastrolu vlijeme vodu, kterou přiměřeně okyselíme a osolíme, vznikne marináda, kterou dáme vařit. Po začátku varu vložíme cibuli, přiklopíme pokličkou a od doby, kdy poté začne vařit cibule, necháme probublávat 10 minut. Po této době cibuli odstavíme a necháme vychladnout.
Rozdělíme porce na hlubší talířky a pokapeme mírně olejem. Povrch můžeme ještě dozdobit cibulovou zelenou natí.
Výborné jako doplněk k masu.
(foto: vegrecipesofindia.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.