Zimní období jako takové je vždy chudší na čerstvé potraviny, a to zejména ovoce a zeleninu. Zahrádky jsou v lepším případě pokryté sněhem, regály v obchodem pak sice požadovaným ovocem a zeleninou, ale při pohledu na cenu se nám velmi často zamlží zrak. Existuje ale zelenina a ovoce, které i přes všechny nepřízně jsou lehce dostupné celoročně. A tím je jablko a mrkev. Jak se dá zužitkovat mrkev při sladkém pečení jsme si ukázali už na mrkvancích. A dneska vám přináším rychlý recept na lahodný a velmi vláčný mrkvový či jablečný zákusek (záleží, kterou ze surovin přidáme), který vás zaručeně ohromí svou chutí. Rozpis surovin je určen na formu srnčího hřbetu.
Potřebujeme
- 175 g cukru
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 280 g nastrouhané mrkve (asi 3 velké) nebo jablka
- 100 g hrozinek - nemusí být
- 175 g hladké nebo polohrubé mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 lžička skořice
- (dle chuti můžeme přidat oříšky, kandované ovoce)
Nejprve si formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Do jedné mísy dáme cukr, přidáme olej, vajíčka a pořádně RUČNĚ umícháme. Poté přidáme mrkev nebo jabka (předem nastrouhané na hrubé slzy) a rozinky.
Mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici smícháme v jiné misce a přidáme k mrkvové (či jablečné) směsi, promícháme a dáme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C cca 40 - 45 minut.
Vychladlé nakrájíme na plátky, můžeme dozdobit kopečkem šlehačky. Další variantou také je před nakrájením celé polít čokoládovou polevou.
(foto: mygluten-freekitchen.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.