Nenáročné, rychlé a hlavně syté jídlo, tak přesně to jsou flíčky se zelím. Většina z nás se s nimi úplně poprvé setkala už v dětství, a to převážně v kuchyni babiček (tím pochopitelně nijak neznevažuji vaření našich maminek). Jedná se přesně o ten typ pokrmu, který je tak typický pro tuto dobu, že když zavřete oči, tak vám vyvolá vzpomínky na starou chaloupku, kde trávíte víkend či prázdniny se svou babičkou a dědečkem. V chaloupce pak kuchyň, která skrývá různá tajná zákoutí a v ní babička se širokou zástěrou a ještě širším úsměvem...a dosti vzpomínek, jdeme vařit, ať i naše děti mají jednou na co vzpomínat.
Těsto:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- sůl
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Zelí:
- 1 kg bílého zelí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek zelené petrželky
- 20 g másla
- 1/8 l zeleninového vývaru
- 1/2 lžíce kmínu
- pepř
Z mouky, špetky soli, vejce, žloutků a oleje uhněteme ručním hnětačem nudlové těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama vypracujeme hladké, tvárné těsto. Pokud by těsto bylo příliš tuhé, přidáváme vodu po kapkách. Těsto přikryjeme a necháme v místnosti odpočinout, dokud si nepřipravíme zelí.
Očistíme hlávku zelí, vykrojíme košťál, omyjeme a nakrájíme na nudličky 2 cm široké. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Omytou, osušenou petrželku jemně nasekáme.
Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát o síle hřbetu nože a nakájíme jej na čtverečky asi 2x2 cm. Flíčky necháme oschnout, dokud se neuvaří zelí.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibuli a česnek. Přidáváme nakrájené zelí, polovinu sekané petrželky, kmín a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu, přikryjeme a za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 5 minut.
Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody. Vložíme flíčky a za častého míchání vaříme asi 1 minutu.
Flíčky scedíme, necháme okapat a smícháme se zelím. Osolíme, opepříme, posypeme zbývající petrželkou a ihned podáváme.
(foto: budgetbytes.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.