Řepa není jen salát ze školní jídelny. Využití této výborné zeleniny je velmi široké. Hodí se například do smoothie či polévek. Výsledná barva polévky je možná lehce netradiční, ale s makovým knedlíčkem je prostě výborná.
1 hodina 4 osoby
- 2 velké červené řepy
- 1 brambora
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
Knedlíčky
- 200 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- sůl
- 1 vejce
- 3 lžíce celého máku
Na másle osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nakonec i očistěnou nakrájenou řepu a bramboru, vše krátce orestujte a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud řepa i brambora zcela nezměknou. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladké konzistence. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Bramborovo-makové knedlíčky
Uvařené brambory nechte vystydnout a nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte sůl, vejce, mouku a celý mák. Vše zpracujte v kompaktní těsto (je-li třeba, přidejte mouku).
Z hotového těsta vytvarujte knedlíčky, které vařte ve vroucí, osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, budou hotové.
TIP: Při podávání můžete polévku podle chuti zakápnout zakysanou smetanou, nebo ještě lépe makovým olejem pro zvýraznění chuti máku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.