Zvěřina je výživná, lehce stravitelná, má charakteristickou vůni a chuť. Toto maso také obsahuje minimum tuku. Zvěřina se používá k přípravě různých druhů pokrmů, které jsou výrazně dražší, než pokrmy připravené z obyčejného masa.
Potřebujeme :
- 600 až 800 g srnčího masa
- 2 cibule
- 250 g oloupaného banánu
- 1/3 l červeného vína
- 0,5 l smetany
- 50 g másla
- zvěřinové koření: sůl, pepř, cukr, bobkový list, mleté nové koření, 4 kuličky jalovce, mletá paprika
Omyté srnčí maso uvaříme v mírně osolené vodě spolu bobkovým listem a celou cibulí, do které zapícháme 4 až 6 hřebíčků. Doba vaření je asi 2 hodiny. Když je maso uvařené, vyndáme jej z hrnce a necháme vychladnout. Pak maso vykostíme a nakrájíme na kostky.
Druhou cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a spolu s nakrájenou slaninou zprudka osmahneme, pak přidáme nakrájený bůček a vše společně smažíme.
Do směsi přidáme nakrájené srnčí a opečeme. Když je maso hotové, zalijeme jej červeným vínem. Vše promícháme a povaříme.
Maso dochutíme zvěřinovým kořením. Do směsi přidáme pepř, sůl, sladkou papriku a trochu cukru. Na mírném plameni dusíme ještě 20 – 30 minut, až bude maso měkké. Ragú dokořeníme novým kořením a rozdrcenými kuličkami jalovce.
Na závěr do teplého ragú vmícháme ¼ l smetany. Během dušení masa si připravíme chuťovou tečku. Oloupané banány nakrájíme na 1 cm silná kolečka a opečeme na másle dozlatova. Kolečky banánu poklademe porci ragú přichystanou k servírování
Tipy a triky:
• Je třeba si uvědomit, že maso ze zvěřiny vyžaduje díky svým vlastnostem odlišnou úpravu oproti ostatnímu masu a také odlišný způsob podávání a kombinace s přílohami. • Zvěřinu výborně doplní přílohy jako rýže, různě upravené brambory nebo jemné knedlíky, polenta a pečivo jako jsou housky a bagetky.
• K těmto pokrmům neodmyslitelně patří sladké kompoty, džemy a zavařeniny. Správný gurmán jídlo doplní o doporučené brusinky, broskve, dušená jablíčka, hrušky, meruňky či šípek, maliny a černý rybíz. Nově i smažený banán.
• Nezapomeňte, že základem zvěřinové chuti je správné koření, bobkový list, nové koření, pepř, také špek a kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel, cibule)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.