Jablka a hrušky mi už od nepaměti tak nějak symbolizují podzim. Pochopitelně jsou k dostání i v letních měsících, nicméně tam bych si je dala spíše s ledovou zmrzlinou. Nyní se už ale dny ochlazují, a tak zmrzlinu vyměníne za lahodnou vanilkovou omáčku.
Potřebujeme :
- 4 menší tvrdší hrušky
- 4 menší a tvrdší jablka
- 80 g rybízové marmelády
- 1 lžička slivovice
- 2 lžičky rozsekaných mandlí
- meduňkové lístky na ozdobu
Vanilková omáčka:
- 3 žloutky
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 370 ml mléka
Hrušky a jablka omyjeme, osušíme a podélně jim odřízeneme vrchní část se stopkou, kterou odložíme.Dužninu s jaderníkem opatrně vypíchneme nebo vydlabeme.
Ovocnou dutinu plníme po lžičkách rybízovou marmeládou promíchanou se slivovicí a mandlemi. Vršky zakryjeme skrojenými částmi a ovoce grilujeme, dokud slupka nezíská zlatavou barvu.
Podáváme teplé s vanilkovou omáčkou.
Vanilková omáčka: v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu a za stálého míchání k němu vléváme vaječnou směs. Při nízké teplotě mícháme 5 minut, až směs částečně zhoustne, ale nevaříme! Krém mícháme do vychlazení, aby na něm nevznikl škraloup.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.