Plody meruňky dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády, jež jsou velmi oblíbená pro kyselosladkou chuť a příjemnou vůni, oblíbené jsou i sušené meruňky. Dobře vyzrálé až přezrálé plody se sbírají na kvas, z nějž se destiluje alkoholický nápoj – meruňkovice.
Jednotlivé plody různých odrůd mají hmotnost 40 - 90 gramů.
A právě recept na meruňkový džem vám teď přinášíme.
Co potřebujete:
- 1 kg meruněk
- skořicový cukr Labeta
- pokrájené loupané mandle dle chuti
- želírovací cukr 2:1 Labeta.
Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.