Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si umíchat kvalitní domácí limonádu, která vás ve vedrech perfektně svlaží a vypít dostatek vody tak bude hračka. Poradíme vám také tipy na osvěžující ovocné letní snídaně či svačinky.
Základní přísadou většiny limonád jsou šťávy a ovoce. Abyste ale opravdu věděli, co pijete, zaměřte se při nákupu ovoce na jeho kvalitu. Spolehlivou zárukou jsou loga biolistu či biozebry, kterými jsou značeny produkty ekologického zemědělství, splňující zákonem dané a státem kontrolované požadavky. Ty se týkají především péče o půdu, na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Přestože bio ovoce či zelenina leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Přidanou hodnotou ekologické produkce je zachování přírody pro příští generace.
Při přípravě limonády můžete být kreativní a míchat různé druhy ovoce a čerstvých bylinek. Překvapivě dobře chutná v limonádě i zelenina, zejména okurka zaručí velmi osvěžující chuť. Podobné nápoje v restauracích stojí desítky korun, domácí výroba ale vyjde daleko levněji.
Z prázdnin strávených u babiček má řada z nás spojené léto s chutí bezinkové šťávy, proto vám dáme tip právě na bezinkovou limonádu. Bez kvete od května do července, takže pokud na procházce narazíte na rozkvetlý keř, neváhejte si pár snítek vzít s sebou a přidat do limonády.
Bezinková limonáda
Co budete potřebovat?
● vodu
● kostky ledu
● bezinkový sirup (pokud neseženete v kamenných obchodech, je běžně dostupný na různých e-shopech)
● citron
● mátu
● cukr – záleží jen na vás, zda jej budete chtít přidat
Výroba je opravdu jednoduchá a zabere vám jen několik minut. Do džbánu s ledem nalijte trochu bezinkového sirupu, záleží na vás, jak sladkou limonádu preferujete. Přidejte na plátky nakrájený citron, lístky máty a vše zalijte vodou. Výborná je také malinová varianta, kdy místo bezinek přidáte malinový sirup. Při přípravě okurkové limonády místo sirupu na dně podrťte trochu třtinového cukru, podobně jako tomu je u míchání mojita.
Další možností je vodu smíchat s trochou džusu, výběr v kvalitě je opravdu široký a dostupná je také celá řada zeleninových šťáv. Pokud máte chuť na mošt, přestože do podzimu je ještě daleko, i ten ekologické zemědělství produkuje. Stačí do něj přidat pár kostek ledu a dokonalé jablečné osvěžení je na světě.
A co k snídani a svačině?
S rostoucími teplotami si asi málokdo z nás dá k snídani míchaná vajíčka, většina lidí preferuje lehčí pokrmy například s ovocem. Ideální variantou je v poslední době čím dál oblíbenější smoothie. Jeho základem bývá banán, který mu dodá přirozeně sladkou chuť, k němu můžete přidat jahody či různé druhy lesního ovoce nebo hrst špenátu, který směs zbarví krásně do zelena a dodá potřebné vitamíny. Na snídani můžete přidat navíc i bílý jogurt, díky kterému vás smoothie lépe zasytí. I v tomto případě se fantazii meze nekladou a lze zkoušet nejrůznější kombinace. Pokud nemáte speciální mixér na smoothie, nezoufejte, úplně stejnou práci odvede i obyčejný tyčový mixér a hluboká nádobka. Pokud si pokrm přizdobíte kousky oříšků, získáte navíc také prospěšné tuky. Ani při přípravě smoothie ale nezapomínejte na kvalitu jednotlivých přísad.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.