Duch – tak se jmenuje osvěžující nápoj do parného léta tradičně připravovaný středoasijskými kočovníky. Neustále putují a denně ujdou desítky kilometrů. A to i za velmi teplého počasí.
Zatímco si koráby pouště nesou vodu v hrbech, nomádi na tom jsou podstatně hůře.
Vždy trpěli nedostatkem tekutin a neustále přemýšleli, jak se cestou osvěžit. Velbloudí mléko bylo kdykoliv po ruce. Jenže, přechovávané ve vacích z ovčí kůže, rychle kyslo.
Procesu nakonec chytře využili ke vzniku jogurtu. Aby byl lahodnější, přidali mátu, která rostla všude kolem a kdosi přihodil i lahodnou okurku. Vznikl tak nápoj, ideální pro dlouhé cesty ve velkých vedrech. Zadržuje se v těle déle než voda, které by musel kočovník vypít velké množství. A s těžkým žaludkem se velmi špatně pochoduje.
POTŘEBUJETE:
Pro dvě osoby:
- 2 vychlazené bílé jogurty (2x 150g)
- 200 ml studené vody
- špetka soli
- sušená máta (lze nahradit čerstvou – cca 4 lístečky)
- voda
- 1/2 salátové okurky
1. jogurty smícháme v míse s 200 ml studené vody a přidáme lžičku soli
2. 1/2 salátové okurky omyjeme, necháme ve slupce a velmi nadrobno nakrájíme na maličké kostičky (nestrouhat)
3. nakrájenou okurku smícháme s jogurtem a přidáme drcenou suchou mátu.
Pokud nemáme, použijeme mátu čerstvou, kterou jemně promneme, aby získala na vůni a natrháme nadrobno.
4. Takto připravenou směs ručně našleháme, nalijeme do skleniček a vychlazené podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.