Je neděle ráno, ideální čas pro přípravu lahodných lívanečků ze zakysané smetany.
Slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta. Slovo se rozšířilo i do rakouské a bavorské němčiny jako Liwanzen, typicky ve spojení böhmische Liwanzen (tj. české lívance).
Potřebujeme :
- 2 žloutky
- 5 lžic zakysané smetany
- 250 g polohrubé mouky
- 2 bílky
- 100 g cukru
- tuk
- skořicový cukr
V hrnku rozmíchejte v zakysané smetaně cukr, rozkvedlejte žloutky, přidejte mouku a nakonec sníh z bílků.
V miskách na lívanečníku rozpusťte tuk a lijte těsto do misek, livanečky opečte po obou stranách.
Hotové posypte skořicovým cukrem a ihned podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.