A přinášíme další recept na moderní (nejen) veganský dezert...
PANFORTE
Počet kousků: 8
Potřebné vybavení: kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm
- 40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných)
- 30 g pekanových ořechů
- 30 g lískových oříšků (loupaných)
- 75 g hladké mouky
- 3,5 g perníkového koření
- 13 g kakaového prášku
- 30 g kandované pomerančové kůry
- 30 g sušeného ovoce
- (fíky, brusinky, meruňky…)
- 75 g tmavé čokolády 65 %
- 25 g kokosového oleje bez vůně
- 63 g krupicového cukru
- 63 g agávového sirupu
- olej ve spreji či veganské máslo na vymazání ráfku
- moučkový cukr
Ořechy zahřívejte v troubě rozehřáté na 140 °C po dobu asi 10 minut, a poté je nechte zchladnout. Přidejte mouku prosátou s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůru a sušené ovoce (pokud budete používat fíky či meruňky, překrájejte je na menší kousky).
Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.
Ráfek lehce vymažte olejem či máslem a pak ho položte na silikonovou podložku či pečicí papír. Používáte-li místo ráfku formu, vyložte dno pečicím papírem.
Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte. Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Panforte by mělo byt po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte v ráfku zchladnout, potom vyndejte ven, posypte moučkovým cukrem a rozkrájejte na požadovaný počet kousků.
Poznámka - Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.