Zeleninový koláč, to je skvělá kombinace dvou větných spojení, a sice "mám na něco chuť" a "měla bych jíst více zeleniny a zdravě". Jdeme na to.
Koláč se zeleninou a ricottou
Suroviny na těsto: (dva korpusy Galette)
- 315 g hladké mouky
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 PL vody
- 225 g studeného másla
Na náplň:
- 1 červená a 1 žlutá paprika
- 1 menší lilek
- 1 menší cuketa
- 1 středně velká cibule
- 2 bobkové listy
- 2 vajíčka
- 2 dcl sladké smetany
- 150 g ricotty
- 8 cherry rajčat
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 PL másla
Postup:
1. Do středu pracovní plochy si nasypte mouku, do ní dejte studené máslo a začněte zapracovávat. Můžete si pomoci nožíkem, teplé ruce totiž způsobí, že máslo začne příliš měknout, a to by nemělo. Následně přidejte studenou vodu.
2. Když je těsto dobře spojeno, kousky másla by měly být ještě vidět, ale těsto drží pohromadě. Zabalte ho do fólie a dejte na minimálně 2 hodiny do lednice.
3. Poté rozdělte na dvě části, pokud budete péct jen z jedné, dejte druhou zpět do chladu nebo zamrazte.
4. Těsto vyválejte, formu na pečení vyložte pečícím papírem nebo vytřete máslem. Těsto přikryjte pečícím papírem a zatižte suchými fazolemi či čočkou. Dejte předpéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu přibližně 30 minut.
Papriky si rozkrojte a vyberte dužiny se semínky. Položte kůží nahoru na plech s papírem. Polijte olivovým olejem a dejte do vrchní části trouby péct na 200 stupňů. Lilek nakrájejte na kostky a dejte do mísy, polijte olejem a osolte. Promíchejte, vysypte na pekáč a vložte do trouby pod papriky. Pečte přibližně 15 minut. Zatím nakrájejte i cuketu.
5. Po 15 minutách ji přidejte k lilku a pečte ještě dalších 15 minut. Na konci pečení by měla být zelenina hotová a papriky na povrchu zčernalé.
6. Ještě horké je vložte na spaření do misky a přikryjte igelitem. V míse si utřeme vajíčka se smetanou. Na Předpečený korpus dejte cibulku a na ni zeleninu, následně kousky ricotty. Nakonec vše zalijte smetanovou směsí. Na vrch poklademe rozpůlená rajčata. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů přibližně jednu hodinu.
Recept připravila Martina Schmidtová z blogu "Tina je doma".
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.