Toto cukroví patří mezi nejoblíbenější, co se chuti týče.
Potřebujeme :
1.) na linecká kolečka
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery máslová příchuť
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Kůra z 1 citronu
1.) na ořechovou směs
- 100 g dětských piškotů
- 80 g namletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 100 g Hery máslová příchuť
- 1 – 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
3.) náplň
- 100 g Hery máslová příchuť
- 3 lžíce hustého vaječného likéru
- moučkový cukr podle chuti
- semínka z jednoho vanilkového lusku
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Z všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které nechejte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské folii.
Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta.
Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy. Doporučujeme koupit formičku rozevírací.
Linecká kolečka musí vychladnout a vy si připravte směs na ořechové úly.
Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkkou Heru a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
Připravte si také krémovou náplň. Heru vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.
Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku.
Takto pokračujte, až nebudete mít ani kolečka, ani ořechovou hmotu, ani máslový krém.
Uchovávejte v chladu.
Vaše názory
To je reklama na Heru s máslovou příchutí ? ještě bych pochopila dát ji do toho lineckého... ale dávat ji do nepečeného těsta a i do krému... fuj Cukroví se peče jednou za rok, výživově je to děs, tak ať je to aspoň dobré, ne ? Je to něco navíc, luxus, dá to plno práce a i tak to leze do peněz, tak už snad použiju to máslo... Cukroví peču už 25 let, každý rok si řeknu, že max. 5 druhů, končím na 12-13 :-), raději to nevážím, ale bude to minimálně 20 kg, manžel spořádá 3/4, já bohužel zbytek, no něco sní návštěvy ( a něco i pes, kde nejsou ořechy a kakao ) a vždy je největší sháňka po úlkách, které dělám jen z ořechů, cukru, vejce a náplň vevnitř z másla + třeba ten likér, pokud jsem ho ten rok dělala nebo jinak. Manželova maminka napekla každý rok tak 40 kg, pro 3 lidi :-) ( pro sebe, manžela a svou starou matku ). Vždy měla překrásně nazdobené, on jí to zdobíval šikovný tchán po večerech u televize, radost pohledět. Ale tím to končilo, všechno z Hery, bohužel.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.