Vůně másla, šťavnatých jablek a sladkého karamelu tady dávají vzniknout úžasnému koláči! Upečne si slavný jablečný Tarte Tatin!
A proč převrácený koláč? Jeho příběh sahá do roku 1880. Hotel Tatin ve francoustkém městečku Lamotte-Beuvronz, provozovaly dvě sestry, Stéphanie a Caroline Tatinovy Jedna ze sester dělala tradiční jablečný koláč, ale nechala jablka vařit s máslem a cukrem příliš dlouho. Nechtěla plýtvat a pokusila se koláč zachránit tím, že plácla těsto nahoru na jablka a dala je takhle dopéct do trouby. Když naservírovala obrácený koláč hostům, byla překvapená, jak moc jim chutnal.
- 1,2 kg jablek Golden Delicious - jen zelených
- 100 g cukru moučky
- 200 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 g másla
- 125 g cukru
Před zpracováním těsta přísady vychladíme a ruce namočíme do studené vody. Z cukru moučky, 200 g másla, polohrubé mouky a vejce vypracujeme velmi rychle těsto a dáme jej vychladit do lednice. V těstě můžete klidně nechat malé hrudky - bude křehčí. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme 125 g cukru a vyložíme oloupanými půlkami jablek, kulatou stranou dolů. Formu vložíme do rozpálené trouby. Po 15 minutách zakryjeme těstem rozváleným na placku. Okraje zahneme dolů. Vrátíme do trouby na 35 minut. Díky karamelu získají jablka zvláštní oříškovou chuý. Po upečení můžete koláč posypat ještě vanilkovým cukrem. Podáváme horký!
zdroj foto: www.cuisineaz.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.