Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do pečiva (buchet, koláčů, šátečků aj.) a dalších pokrmů (např. kynutých knedlíků).
Jejich užívání bylo hojnější v minulosti, kdy trvanlivá povidla představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce.
Na dnešní recept potřebujeme :
- na 3 kg hrušek použijeme 500 g jablek a 500 g sypkého cukru
Hrušky s jablky omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky.
Dáme je do hrnce a rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr a ještě chvíli povaříme.
Směs vložíme do sklenic, upevníme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů. Uskladníme v chladu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.