Tento recept je prostě geniální. Pokud máte rádi slané koláče, potřebujete netradiční pohoštění či chcete zkusit něco jiného, toto je správná volba. Je to taková zrychlená verze klasického quiche (zrychlená díky použití hotového listového těsta), a co se náplně týče, lze taky krásně experimentovat a výsledná chuť bude pokaždé jiná.
Pokud budeme dělat klasickou dortovou formu, pak budeme potřebovat :
- 300 g listového těsta
- 3 pórky
- 300 ml smetany
- 1 řapíkatý celer
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- olej
Já udělala koláč na klasický obdélníkový plech, na který jsem potřebovala :
- 500 g listového těsta (měla jsem vícezrné)
- 3 pórky
- 400 ml smetany (2 balení)
- 1 řapíkatý celer
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- olej
Řádně omytý pórek a celer nakrájíme na kolečka. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm krátce kolečka pórku a celeru. Celé zalijeme smetanou a chvíli podusíme, smetana se zredukuje. Ochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty poté rozmícháme vejce.
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále a přeneseme do připravené formy tak, aby okraje byly vyvýšené. Na toto pak rozprostřeme pórkovou směs. Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péct přibližně na půl hodiny.
Koláč je výborný teplý i studený.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.