Mirabelky, také lidově zvané špendlíky, jsou díky letošnímu sluníčku opravdu lahodné. Stimulují metabolismus sacharidů, posilují nervy, zlepšují výkonnost a odolnost proti stresu. Mají mnoho vitaminu E, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a zinku. Takže určitě neváhejte, natrhejte a upečte si s námi výborný koláč. Máme pro vás 2 recepty!!
Mirabelkový koláč s ořechy
Těsto:
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 1 lžíce velmi chladné vody
Náplň:
- 500 g mirabelek zbavených pecek
- 500 g krystalového cukru
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- 50 g jader vlašských ořechů
Z másla, mouky, špetky soli a lžíce chladné vody vypracujeme těsto, které vyválíme na placku o něco větší než je kulatá pečící forma. Těsto přeneseme do formy, prsty z něj vytlačíme kolem dokola formy rámeček. Rozpůlené ovoce položíme řeznou plochou na těsto. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání, ještě než cukr zkaramelizuje, přidáme sekaná ořechová jádra, promícháme a nasypeme na ovoce. V mírně předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Mirabelkový koláč s mákem
Těsto:
- 250 g měkkého másla
- 150 g třtinového cukru
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 kypřící prášek
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk
- 4 vejce
- 250 g mletého máku
- asi 1/4 l mléka
Obložení:
- 1 kg mirabelek
- 100 g neslaných pistáciových oříšků
- 40 g třtinového cukru
- 4 lžíce slivovice
Mirabelky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozpůlíme. Na suché pánvi za občasného míchání při mírném ohni opražíme 5 minut pistácie. Mirabelky a pistácie dáme do mísy. Přimícháme třtinový cukr a slivovici, přikryjeme a necháme 1 hodinu táhnout. Do pěny ušleháme máslo s třtinovým cukrem, vanilkovou dření (získáme rozkrojením vanilkového lusku a vyjmutím jeho obsahu), citronovou kůrou a šťávou až hmota krémově zhoustne. Postupně přišleháme vejce, až z krémovité hmoty zmizí stopy po žloutcích. Mouku smícháme s mákem a kypřícím práškem. Po částech ji lehce zamícháme do krémové pěny. Postupně přilijeme tolik mléka, aby vzniklo krémové těsto, které z metly šlehače stéká. Těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Na povrch rozdělíme mirabelkovou směs. Plech vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 200 stupňů Celsia, koláč pečeme asi 50 minut. Vyjmeme z trouby, necháme na plechu 20 minut odpočinout a pak nakrájíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.