Díky sluníčku letos uzrály bezinky brzy. Neezapomeňte si je natrhat a udělat si bezinkvý likér! Je lahodné sladké chuti, má krásnou barvu a je zdraví velmi prospěšný. Doporučuje se vypít každý den jedna štamprlička, a to nejlépe večer před spaním. O čem že je řeč? O bezinkovém likéru, neb ne nadarmo se říká .... "před heřmánkem smekni, před bezem klekni"!
Potřebujeme:
- cca 2 kg bezinek
- 1 kg cukru
- vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku (rozdrceného)
- 4 lžíce instantní kávy (uvařené)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 menší citrón
- voda dle potřeby
- 1/2 l rumu/vodky - kdo má rád ostřejší, může dát 1 l rumu či vodky
Bezinky omyjeme, odšťopkujeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny plody ponořené a dáme vařit. Vložíme na plátky nakrájený citrón (zbavený slupek a hlavně pecek ! - jinak likér zhořkne), přidáme uvařenou kávu a skořici a vše povaříme asi 10 minut. Vypneme sporák a celé necháme do druhého dne odležet.
Druhý den přepasírujeme přes sítko s plátýnkem (snažíme se z plodů dostat co nejvíce šťávy) a přecezenou šťávu dáme znova vařit. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, až se cukr zcela rozpustí. Necháme vychladit a nakonec přilijeme rum či vodku (dle chuti). Plníme do čistých skleněných láhví. Uchováváme v temnu a chladu.
Pokud láhev pěkně nazdobíme, máme případně i zajímavý ručně dělaný dárek od srdce.
Náš tip :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.