Díky slunečnému počasí jsou zahrady a lesy již plné uzrálých malin. Vedle marmelád si určitě nezapomeňte udělat i několik lahví domácí šťávy.
- 5 kg malin
- 5 kg cukru
Čisté maliny promícháme s trochou cukru (na 1 kg malin 200 g cukru) a v otevřené nádobě necháme do druhého dne proslazovat. Občas promícháme.
Pak přes plátno šťávu i s malinami procedíme, maliny, které zbyly v plátně, vlijeme zpět do nádoby, zalijeme vodou a necháme znovu luhovat. Druhý den opět procedíme přes plátno. Obě šťávy spojíme, na 1 litr přidáme 1 kg cukru a zahříváme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Připadnou pěnu odstraníme. Můžeme přidat 1/2 lžičky kyseliny citronové na 1 l šťávy. Horkou šťávu plníme do předehřátých lahví a vyvařenými zátkami nebo šroubovými uzávěry uzavřeme. Skladujeme naležato!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.