Připravit svatební dezert můžete i sami! S cukrářskými pomocníky je možné zdobit nejen dorty, ale i menší dezerty, jako třeba cupcaky. Pokud si tedy některé sladkosti chcete připravit svépomocí, ale i tak toužíte po tom, aby vše ladilo s hlavním dortem či posledními trendy, s těmi správnými vychytávkami to zvládnete bez problémů. Jednou takovou je i zmiňovaná jedlá krajka - hotová směs, díky které je jemná krajka vymodelovaná do několika minut. „Hmota se jednoduše vetře do šablony a po uschnutí se sloupne. Je tak ihned připravená k použití. Navíc již existují i takto předpřipravené směsi bez lepku a bez laktózy, takže ani trpící alergií nebo intolerancí nemusí mít obavy je použít,“ doplňuje Kubíček. Pokud se do tvoření chcete ještě více ponořit, můžete použít i gelové barvy či různé spreje. Dodáte tak dezertům ještě větší šmrnc a luxus.
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
vanilkový cukr
2 vejce
200 ml mléka
85 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
Slaný karamel:
100 g cukr krupice
45 g másla
30 ml smetany ke šlehání 33%
cca 1/4 lžičky mořské soli
Na potažení (zakoupíte na svetcukaru.cz)
Potahovací hmota
Směs na jedlou krajku + šablony na krajky
Vykrajovátka na potahovací hmotu
Postup:
- Těsto – nejdříve smícháme sypké ingredience a potom ty tekuté. Vytvoříme hladkou směs, pokud je těsto moc řídké, přidáme ještě trochu mouky. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou upečené (ověříme špejlí). Necháme chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendáme na chladicí mřížku.
- Krém - cukr dáme do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě necháme pomalu rozpustit, pravidelně mícháme, dokud cukr nezíská zlatavou barvu a nerozpustí se. Poté přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně mícháme dokud se směs krásně nespojí. Stáhneme kastrol z vařiče a vmícháme sůl a vlijeme smetanu. Vše metlou pořádně prošleháme, poté vrátíme zpět na vařič a chvilku ještě povaříme, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak necháme vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.
- Připravenou karamelovou směsí naplníme dortíky, do kterých si uděláme malé otvory. Vhodný na to je i jednoduchý vykrajovač jaderníku. Krémem také potřeme cupcaky nahoře, aby fondán/potahovací hmota dobře držela. Potahovací hmotu rozválíme na tenkou vrstvu a pomocí vykrajovátek vytvoříme kruhy, srdíčka, kytičky (dle fantazie a chuti). Hmotu můžeme také obarvit nebo rovnou barevnou zakoupit, opět dle požadavků. Vykrojené tvary poté dozdobíme motivem krajky pomocí krajkových šablon a aplikujeme na cupkcakes. Pro větší efekt luxusu, můžeme vykrojené tvary dobarvit perleťovou nebo efektní zlatou barvou ve spreji. Dezerty můžeme ještě dozdobit malými kytičkami či perličkami. Všechny pomůcky lze zakoupit na www.svetcukraru.cz
Svatební dorty ve stylu jemných krajek i zlatého luxusu
Málokterá svatba se obejde bez svatebního dortu, ať už nastávající novomanželé plánují malou a klidnou slavnost, nebo naopak okázalou party. Už víte, co je letos IN? Důležitý je nejen chuťový požitek, ale i vzhled dortu, který by měl zapadat do zvoleného konceptu svatby. Nevěsty milující romantický styl proto jistě zajásají nad sladkými krajkovými motivy, které jsou opět trendy. Na své si ale přijdou i ti toužící po barevnější svatbě ve stylu ombré nebo zlatých luxusních odstínů. Inspirovat se můžete nápady ze Světa cukrářů, odborníků na sladké pečení. V příštím článku se navíc můžete těšit na tipy a trendy z oblíbených sweet barů.
Krajka a volánky pro všechny romantičky
Motiv krajky se stal opět velice oblíbeným nejen u svatebních šatů, ale také u dortů. Na výběr je samozřejmě více možností provedení. Pokud se pár chce držet při zemi, je možné akcentovat jen některé detaily. Jestli však patříte mezi ty, co propadli kouzlu krajky, nebojte se pořádně „vyřádit“ a ozdobit každé patro dortu. S barvami se však doporučuje nakládat opatrně, protože nejvíce si tato dekorace rozumí s tlumenými tóny a pastelovými barvami. Z pohledu odborníků je pak možné krajku na dortu vytvořit různými technikami. „Krajku je možné vytvořit buď ze speciální jedlé hmoty na krajky, ale pokud máte trpělivost a netrváte na co nejjemnějších tvarech, tak i z marcipánu či fondánu. Jednoduše nám s tím pomohou buďto speciální strukturované válečky, vypichovačky či plastové šablonky. S nimi krajku nejprve vytvoříme a až pak jí samotný dort zdobíme. Další možností jsou silikonové krajky, které už přímo otiskujeme na předem fondánem potažený dort,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Samotnou krajku můžete doplnit ještě o volánky, které vypadají vzdušně a rozumí si také s květinovým zdobením. Volánky se dají vyrobit z různě barevného fondánu pomocí modelovací kostice, která je zakončena kuličkou.
Dorty pro milovníky barev a okázalosti
Pokud jste více extravagantní typ a chcete, aby od dortu nemohl nikdo odtrhnout oči stejně jako od vás, buďte nápadití a vnímejte dort jako malé umělecké dílo. Skvělý efekt dokáže vytvořit tzv. ombré zdobení, kde zvolené barvy krásně přechází jedna ve druhou. Zvolený odstín pak většinou odráží i ústřední barvu celé svatby. A jak na to? Pokud se do ombré chcete pustit sami, tvoření duhového zdobení usnadňují takzvané dvoukomorové cukrářské sáčky a špičky, kdy do každé z komor můžete dát současně jeden z barevných odstínů. Kromě ombré je IN i zdobení ve stylu akvarelových barev či dorty, které jsou přímo malované a ilustrované pomocí gelových cukrářských barev. K nanášení se dá použít buď houbička nebo štěteček, podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout.
Jestliže toužíte být ještě více pompézní, správný hollywoodský look dodají každé recepci metalické odstíny, které nádherně odrážejí světlo a třpytí se. Metalické barvy jsou navíc poměrně univerzální, protože se dají kombinovat s různým provedením dortu – společně se vzorem krajky působí opulentně, zatímco ve spojení s jednoduchým geometrickým tvarem moderně a svěže. A pokud je na vás celozlaté provedení až příliš, metalické akcenty mohou zdobit jen části dortu nebo můžete použít jedlé třpytky, které jsou decentní variantou.
Všechny pomůcky zakoupíte na www.svetcukraru.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.